
 
 

CONTRACT INTERPRETATION 
Clarification of the Meaning of  

“Participates in the Student Learning Outcomes Assessment Cycle”  
on the Faculty Evaluation Form 

 
The Los Angeles Community College District (the “District”) and the American Federation of 
Teachers College Guild Local 1521 (the “AFT”) agree to the following clarification of the 
meaning of “Participates in the Student Learning Outcomes Assessment Cycle” on the faculty 
evaluation form, Appendix C of the 2008-11 Agreement. 
 
Participating in the Student Learning Outcomes cycle (writing SLOs and establishing 
assessment tools/rubrics as a discipline or department) is the responsibility of full-time faculty. 
However, it is the responsibility of all faculty to incorporate approved SLOs in their teaching In 
order for faculty to be evaluated on their participation the following shall occur: 
 

1. The department chair shall, at the time a course is assigned, provide the instructor with a 
copy (electronic or hard copy) of the course outline and any officially approved SLOs. (It 
is the responsibility of each college to determine a process for officially approving 
SLOs—it is normally considered a joint process involving sign-off by both faculty of the 
discipline/department and the collegeʼs Academic Senate.) 

 
2. All instructors shall include the officially approved course SLOs on his or her course 

syllabi.  If course SLOs have not yet been approved or provided by the chair, this shall 
have no negative effect on the instructorʼs evaluation. 

 
3. All instructors shall conduct SLO assessments in their assigned classes and use the 

results to make appropriate changes in instruction to improve student learning.  Data and 
results of assessments and modifications serve as evidence of fulfilling this professional 
responsibility.   
  

4. An adjunct instructor may participate in discipline or departmental activities to create 
SLOs and establish assessments but he or she is not required to do so and lack of 
participation should have no negative effect on his or her performance evaluation. 
  

5. An adjunct instructor is not required to attend SLO assessment activities when they are 
conducted outside the classroom. If an adjunct instructor would like to participate in such 
SLO activities he or she may request compensation in advance under the provisions of 
Article 43 B 2, Ancillary Duties. 

 
Justification: 
 
This contract interpretation is provided to clarify the meaning of “Participates in the Student 
Learning Outcomes Assessment Cycle” on the faculty evaluation form and to distinguish the 
obligations of fulltime and adjunct faculty with respect to this item.  
 
Dated:    5/13/2009 
 
For the District:      For the AFT: 
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